Install Pipe Български  |  English Install Pipe
Търси
Install Pipe
Install Pipe Начало За насПродуктиГалерияСтандартиНовиниПартньориПроектиранеРеференции Контакти Install Pipe
Install Pipe
Install Pipe
Install Pipe

Продукти

Install Pipe
Install Pipe
Install Pipe
Install Pipe
Install Pipe
TUV Сертификат

Новини

Проведено информационно събитие в "Инстал Инженеринг СВ" ООД
Изпълнение на проект BG16RFOP002-1.001-0405-C01
прочети повече

Контакти

Телефон:  032 / 51 92 66
Факс:   032 / 51 82 74
e-mail:   office@installpipe.com
С и К трейдинг ООД
 

Вкарваме топлината на Земята вкъщи с тръба

Print E-mail

Срещу 1 киловат еленергия получаваме 4 киловата геотермална, показа експеримент на доц. Ненко Ненов

Иновативна инсталация за отопление, при която независимо от външната температура от един киловат еленергия се получават четири киловата топлина, представиха в панаира членове на клъстер “Зелена синергия”. Демонстрационният проект за оползотворяване на топлината на земята чрез система с термопомпа и топлинна тръба с въглероден диоксид е реализиран в офисни помещения на фирма “Инстал инженеринг” с партньорството на Техническия университет в София и пловдивската компания “Има груп”.

“Системата се състои от сондаж на дълбочина 100-110 метра в земята, в който се поставя спирално гофрирана тръба от неръждаема стомана, затапена в долния край и запълнена с газ. В горната є част има съд под налягане с вграден топлообменник, който играе ролята на кондензатор, както и изпарител и термопомпен агрегат”, обясни доц. Ненко Ненов от “Инстал инженеринг”. И представи принципа на работа на инсталацията. В долната част на тръбата, където температурата на почвата целогодишно е около 14 градуса, хладилният агент е в течно състояние. Затопляйки се от температурата на въглеродния диоксид, той се изпарява, парите се издигат, влизат в термопомпата, втечняват се и отдават топлина в агрегата. След това капките се вливат обратно в топлообменника, падат надолу и се получава циркулация. Благодарение на специално проектирания профил на тръбата кондензата на въглеродния диоксид безпрепятствено изтича надолу, без да охлажда издигащите се нагоре пари.

Една от най-важните ползи от тази инсталация, според доц. Ненов, е, че тя е неизчерпаем доставчик на геотермална топлинна енергия с постоянна температура от 16 градуса, без да се влияе от температурата на въздуха. Освен това не замърсява подземните води, щади околната среда, тъй като не отделя вредни емисии, и притежава с 30 процента повече мощност в сравнение с конвенционалните системи. При нея не е необходима помпа за пренос на парите, което води до икономия на електрическа енергия. Съвместима е с други видове отоплителни системи и в бъдеще могат да бъдат изградени хибридни системи.

Преимуществата на тръбата пък са, че е устойчива на дифузия и налягане от 45 bar, както и на корозия в почвата. Стената є е с дебелина от 0.2 до 0.5 мм, което позволява висок топлообмен. По дължината є няма заварки и съединения, лека и гъвкава е и се монтира изключително лесно.
“Изградената в офисните помещения на фирмата система е със 7 киловата топлинна мощност и тръба от 2 цола. Експлоатирана е в рамките на един отоплителен сезон. Електромерът и топломерът, които са монтирани там, показват сигурни коефициенти 1:4, тоест с един киловат електрическа енергия получаваме четири киловата топлина”, разказа Ненко Ненов. И уточни, че тази система може да се използва единствено за отопление. За да се използва и за охлаждане, към нея трябва да се монтира допълнителен въздушен кондензатор.
Другият проект, свързан с подобряване енергийната ефективност на сградите, който бе представен от пловдивската фирма “Хелиодом”, представлява лъчиста система за отопление и охлаждане. Лъчистото подово отопление постига висока степен на температурен комфорт с малък разход на енергия, тъй като затопля хората, а не въздуха в помещението. Докато при отопление с радиатори, конвектори и климатици топлият въздух се издига в горната част на помещението, а долу температурата остава по-ниска, при лъчистото подово отопление на пода градусите са най-високи. Освен това при него не се събират прах и микроорганизми както при филтрите на климатика, обясни Даниела Костова от “Хелиодом”.
Пилотният проект е реализиран в офиса на фирмата, който се състои от четири помещения и коридор с обща площ от 100 кв. м. Топлоизточникът е водна отоплителна инсталация, присъединена към централната топлофикационна система. Инсталацията на офиса е присъединена към вертикалния щранг чрез смесителен възел. От колекторната кутия, разположена в коридора, тръгват пластмасови тръби към 10 отоплителни кръга. Тръбите са положени под бетонов слой, замазка и подова настилка.
Даниела Костова разказа, че топлоносителят е с максимална температура 35 градуса. Като второ ниво на регулиране се използва стаен регулируем термостат, поддържащ 21 градуса в помещението в интервала от 2 до 14 часа в работните дни и 16 градуса през останалото време. По този начин температурата на въздуха е между 19.5 и 21 градуса. Фирмата плаща за отопление около 250 лв. на сезон, или по 50 лв. на месец.
Студоизточникът пък е водоохлаждащ агрегат със студова мощност 8 KW и консумирана електрическа мощност 4 KW. Топлообменникът  “фреон-вода” е монтиран в разпределителна кутия непосредствено пред смесителния възел. Чилърът произвежда студена вода за сметка на външния въздух, подобно на външно тяло на обикновен климатик, но за разлика от климатиците, при които студът от фреона се подава директно на въздуха в помещението, в случая той се предава от фреона на водата, протичаща по серпентините на системата. Температурата, която се поддържа на повърхността на пода е 22-23 градуса, а на въздуха в помещението - 25-27 градуса. Най-голямото предимство на този тип охлаждане е, че осигурява термокомфорт, тъй като няма движение на въздуха.
Ефективността на системата при охлаждане обаче е по-ниска от тази при отопление, така че в дните с температури над 35 градуса в помещението трябва да се използва и допълнителен вентилаторен конвектор.

Добринка ДИМОВА, 01 Октомври 2012; 16:32 
http://marica.bg/show.php?id=91145

Назад
Install Pipe
Install Pipe
Install Pipe Copyright Инстал Инженеринг. Всички права запазени. Карта на сайта   |   XML   |   WebDesignBG Install Pipe