Install Pipe Български  |  English Install Pipe
Търси
Install Pipe
Install Pipe Начало За насПродуктиГалерияСтандартиНовиниПартньориПроектиранеРеференции Контакти Install Pipe
Install Pipe
Install Pipe
Install Pipe

Продукти

Install Pipe
Install Pipe
Install Pipe
Install Pipe
Install Pipe
TUV Сертификат

Новини

Проведено информационно събитие в "Инстал Инженеринг СВ" ООД
Изпълнение на проект BG16RFOP002-1.001-0405-C01
прочети повече

Контакти

Телефон:  032 / 51 92 66
Факс:   032 / 51 82 74
e-mail:   office@installpipe.com
С и К трейдинг ООД
 

Кризата има и положителен, дисциплиниращ ефект

Print E-mail

Инж. Сергей СТОЯНОВ, управител на “ИНСТАЛ ИНЖЕНЕРИНГ СВ” ООД и председател на Националния инсталационен съюз:

Кризата има и положителен, дисциплиниращ ефект

“ИНСТАЛ ИНЖЕНЕРИНГ СВ” е производител и доставчик на завършени тръбни мрежи за отопление, климатизация и индустриални цели за безканално подземно и надземно полагане.

Преизолираните тръби на “ИНСТАЛ ИНЖЕНЕРИНГ СВ” са съставени от основна тръба, през която се транспортира работният флуид, изолационен слой от полиуретанова пяна с най-ниския коефициент на топлопроводност: 0.022 - 0.028 W/mK, осигуряващ до 70% намаляване загубите при топлопреноса, и обсадна (външна) тръба, предпазваща изолацията и основната тръба от околните условия.

Основната тръба може да бъде от: въглеродна стомана; неръждаема стомана; мед; полиетилен; полипропилен и др. За обсадната тръба се използват: полиетилен висока плътност - за подземен монтаж; спирално навита ламарина - за надземен монтаж. В зависимост от предназначението, са възможни всички комбинации от изброените основна и обсадна тръба. За пара и високотемпературни течности преизолираните тръби са с двойна изолация - минерална вата и полиуретанова пяна. Възможни са и специални изпълнения - тръба с подгряващи спътници, електроподгряване и др. Тръбни системи със специално предназначение могат да бъдат изработени в зависимост от вида на топло- и студоносителя, режимите на работа и характерните особености на обекта.

До момента производствената база на “ИНСТАЛ ИНЖЕНЕРИНГ СВ” позволява производството на преизолирани тръби с външен диаметър до 450 мм. Фирмата инвестира в нови производствени линии, благодарение на което скоро ще разшири производството на такива изделия - до диаметър 630 мм. По този повод разговаряме с управителя на дружеството Инж. Сергей СТОЯНОВ, който е и председател на Националния инсталационен съюз.

- Г-н Стоянов, трудно ли е да се инвестира в производството по време на криза?

- Положителната страна на кризата е, че тя доведе до дисциплинираност. Дисциплинира разходите, дисциплинира работниците, служителите и управленските кадри. В такъв момент всички процеси трябва да се оптимизират, за да се вместиш в лимитите, които ситуацията ти налага. За работодателите един от основните проблеми по време на криза е да запазят обучените кадри. Най-лесно е да ги съкратиш и да отидат на пазара на труда. Нашите кадри например са тясно специализирани, инвестирали сме много средства в обучението им и държим да ги запазим. За тази цел трябва да работим ефективно. Разширяването на производствените ни възможности ще има положителен ефект и в тази посока.

Но трябва да подчертая, че ние планирахме въвеждането на новите производствени линии отдавна и тази наша стъпка не е продиктувана от кризата. Преди време кандидатствахме с този проект за финасиране от еврофондовете за малки и средни предприятия, загубихме много време и в крайна сметка не получихме одобрение - заради една формалност в оформянето на документацията. Междувременно се развихме достатъчно - като възможности на дружеството - и преценихме, че можем да разширим производството със собствени сили. Едната от новите линии ще ни позволи да произвеждаме преизолирани тръби с диаметър до 630 мм. Това не само ще допълни нашата производствена гама, но е уникално за България. Втората линия е свързана с производството на тръби, предназначени за пренос на минерални води. България е богата на минерални води и ние произвеждаме тръбопроводи за тези води, които налагат специални изисквания. Досега изпълнявахме обектите с неръждаема стомана, която е относително по-скъпа. Новата линия ще ни позволи производство с полипропилен, стъклонапълнен по средата. Той е по-здрав, гъвкав, поддържа висока температура, устойчив е на агресивни води и в крайна сметка излиза по-евтино от конвенционалните стоманени тръбопроводи. Новата технология - стъклонапълнен полипропилен - т.е. три слоя, спира разширението на пластмасата. Обсадната тръба, изолацията и основната тръба не се движат различно, изделието се държи като едно цяло. Това е и смисълът на изолираните тръбопроводи.

-Какъв е размерът на инвестицията?

- Общият размер на инвестиция, заедно със строителството, е приблизително 2 млн. лв. Вече сме доставили два екструдера: един за производство на полиетиленовите тръби, и друг - за полипропиленови тръби. Линиите са съвременни и мощни (например екструдерът за производство на полиетилен е с електрическа мощност 500-600 KW и производствен капацитет 800 кг на час). Останалите компоненти, които са ни необходими за производството - термосвиваеми муфи, фасонни части, компенсатори, кранове - доставяме от утвърдени производители на такъв вид изделия.

Чрез разширяването на производствените ни възможности ще осигурим заетостта на персонала. Ще намалим и разходите за внос от чужбина, тъй като ще покрием до 80 на сто от спектъра на необходимите компоненти. По този начин ще понижим себестойността на крайните изделия, защото ще спестим и от транспорт, и от разликите в заплащането на труда. Т.е. конкурентоспособността на нашите изделия ще се повиши.

- Ще обясните ли накратко предимствата на технологията, по която работите? Дайте пример с някой от изпълнените обекти.

- Технологията има много предимства. Например за изолираните паропроводи, които правим, може да се каже, че са уникални не само за страната, но и за Балканския полуостров. Изпълнявали сме много обекти. Първият беше в “Медика” - Сандански, където изпълнихме над 2 км подземни преизолирани тръбопроводи. Те работят с пара и затова температурните амплитуди са големи. Ако е спрял, паропроводът може да достигне температура дори до 0 градуса, а след това трябва да се подгрее до 200-240 градуса по Целзий. Когато изпълнявахме този паропровод, подобно нещо не беше правено. Инвеститорите останаха много доволни. Вече десетина години няма оплаквания. Ако такъв паропровод се изпълни по класическия начин, строителната част излиза много по-скъпа от самото изделие, защото трябва да се изградят бетонни канали и колектори. Докато ние изкопаваме в земята една траншея, полагаме тръбите, засипваме с пясък и заравяме. А в крайна сметка изолацията е много по-добра от класическия метод. Ние правим веднъж изолация с минерална вата (която е бариера за високата температура), след това - полиуретанова изолация (която поема всички температурни амплитуди), и накрая - хидроизолация от полиетилен с висока плътност. В крайна сметка тръбопроводът работи под земята без никакви загуби.

Предимство на нашата технология е също така, че ние произвеждаме изделието заедно с хидроизолацията. За въздушните участъци тя е алуминиево фолио - относително лека е, монтира се лесно и е много качествена, защото е направена при заводски условия. Ватата например е хигроскопична, поради което нейният процент на топлопроводност се увеличава. Докато полиуретанът е произведен в заводски условия, заедно с хидроизолацията. Има много по-добри топлинни свойства и не се влияе от климатичните условия. Излиза по-евтино като крайно изделие. И е дълготраен - под земята тези изделия имат гарантиран живот от 40 години, наземно също, ако не са изложени на пряка слънчева светлина. Но най-голямото предимство е, че не се губи топлина.

- Вие сте председател на Националния инсталационен съюз. Какви са последните инициативи на Съюза, чрез които се опитвате да подпомогнете развитието на бранша?

- Целта на Съюза е да защитава интересите на своите членове, в унисон с развитието на българската икономика. Една от интересните ни прояви напоследък е инициативата за законодателни промени, свързани с използването на водо-водните термопомпи.

Всички знаят, че в момента в България има кандидати за изграждане на 12 000 MW възобновяеми енергийни източници. Това няма как да се изпълни, но заинтересуваните са много, поради възможността от фотоволтаиците например срещу 20 ст. за киловат да получиш, условно казано, 80 ст. Но докато тази възвръщаемост е по-скоро “административна”, при термопомпите става въпрос за същия коефициент реална ефективност (влагаш 1 kW енергия и получаваш 4 kW студова или топлинна мощност).

ВиК обаче слага водомер на кладенеца и с това обезсмисля инвестицията. Независимо че водата минава през термопомпата и отново се връща в земята, без междувременно да се променят нейните качества. В Германия този въпрос беше уреден по съдебен път - съдът постанови, че след като характеристиките на водата и нейното количество не се променят, не трябва да се плаща. У нас казусът може да се реши чрез законодателни промени. И ние ги инициираме. В тази насока Националният инсталационен съюз работи по проект на GCI-UICP за разширяване на приложението на термопомпите в страните членки на Европейския съюз. От около 75 млн. термопомпи по света, около 50 млн. са разположени в Япония, Китай и САЩ. ЕС изостава в това отношение, за България да не говорим. И нашите усилия, като член на GCI-UICP и като браншова организация, ангажирана с развитието на българската икономика, са насочени към създаването на благоприятни законодателни условия за използването на тези енергийноефективни съоръжения.

* * *

Инж. Сергей СТОЯНОВ е завършил е ВМЕИ - София, специалност “Промишлена топлотехника”. До 1990 г. работи в сферата на енергетиката. От 1990 г. е съосновател на фирма ИНСТАЛ ИНЖЕНЕРИНГ, на която е управител от 1992 г.

Съучредител на Националния инсталационен съюз, чийто председател е вече втори мандат.

* * *

Фирма “ИНСТАЛ ИНЖЕНЕРИНГ СВ” ООД работи от 1990 г. в областта на разработката и производството на преизолирани тръбни системи и компоненти. Основната дейност на дружеството е насочена в две направления: Производство, монтаж и търговия с предварително изолирани тръби, компоненти и компенсатори; Монтаж и търговия на отоплителна, климатична, вентилационна техника, вътрешни отоплителни инсталации, абонатни станции и прецизна климатизация.

Основният офис на фирмата е в гр. Пловдив. Производствените мощности са съсредоточени в с. Браниполе, където дружеството разполага с 10 дка открита складова площ и производствено хале от 2 дка. Фирмата разполага с дистрибуторска мрежа в страната и складове в Шумен, Бургас, Русе, София. “ИНСТАЛ ИНЖЕНЕРИНГ СВ” ООД е представител на редица водещи световни фирми: POWERPIPE - Швеция (преизолирани тръби); BRUGG - Швейцария (гъвкави преизолирани тръби); SALLING PLAST - Дания, CANUSA - Канада/САЩ, TYCO ADHESIVES/RAYCHEM (термосвиваеми полиетиленови муфи и компоненти); T-COMP - Дания (линзови компенсатори); UNIFLAIR - Италия (прецизна климатизация за телекомуникационни, сървърни и командни зали, водоохлаждащи агрегати (чилъри), термопомпи); SABIANA - Италия (топловъздушни апарати, вентилаторни конвектори, лъчисти отоплители, климатични камери, комини и др.), UNICOMFORT (котли на биомаса), ERENSAN - Турция (котли и парогенератори), INTERTHERM - Гърция/USA (климатична техника).

Фирма “ИНСТАЛ ИНЖЕНЕРИНГ СВ” е произвела, доставила и монтирала повече от 150 000 м преизолирани топлопроводи; над 19 000 м2 топлинни изолации за топлообменници и спирателна арматура, абонатни станции, стени, съдове в хранително-вкусовата промишленост и за климатични инсталации на база полиуретанови панели; отоплителни, вентилационни и климатични инсталации.

* * *

НАЦИОНАЛНИЯТ ИНСТАЛАЦИОНЕН СЪЮЗ (НИС) е браншова организация на фирми и специалисти, които работят в сферата на отоплението, вентилацията, климатизацията, хладилната техника, електротехниката, газоснабдяването и водоснабдяването.

В НИС членуват фирми и специалисти, които извършват проектно-проучвателни работи, експертно-консултантски услуги, монтажно - инсталационни дейности, производство на съоръжения и апарати, търговска, посреднически дейности др.

НИС е създаден през април 1995 година и членува в GCI-UICP - Брюксел, и в Националната занаятчийска камара.

http://www.energiaiecologia.com/index.php?id=266&cat=14 - Вестник “Енергия и екология” бр. 114/ Март 2010

PUR_Cherupki
Назад
Install Pipe
Install Pipe
Install Pipe Copyright Инстал Инженеринг. Всички права запазени. Карта на сайта   |   XML   |   WebDesignBG Install Pipe