Национално признание и строителен Оскар за Инстал Инженеринг СВ ООД
09.11.2022


sapareva_bania_geyzer


Инстал Инженеринг СВ ООД успешно възстанови гейзера на Сапарева баня


Единствено нашата компания се оказа способна да извърши ремонта

Инстал Инженеринг СВ приключи ремонта на Гейзера в Сапарева баня. Преди 6 месеца корозиралата система, полагана преди повече от 50 години на около 400 м дълбочина, се спука. Сега тя е подменена и налягането на 103-градусовата вода при извора е възстановено, каза кметът на курорта Калин Гелев.

Заради аварията от строя излезе не само видимият и атрактивен за туристите минерален извор, но и цялата подземна система. Тя осигурява захранването с минерална вода на хотели и отоплението на сградите на детската градина, училището и Общинска администрация.

Наложи се премахването на дебела 50 см бетонна плоча, за да бъде достигната и заменена авариралата тръба от каптажа и да бъде възстановено налягането, при което Гейзерът изригва до 18 м на всеки двадесетина секунди и е голямата атракция на града.

Работата на екипа ни беше изключителна затруднена и от това, че трябваше да се работи при температура от 103 градуса на водата от минералния извор и 30 градуса температура на въздуха. Въпреки тези затруднения, Инстал Инженеринг се оказа единствената фирма в България, способна да извърши ремонтните дейности и да възстанови на града и на цяла България емблематичният гейзер на Сапарева баня.

Налягането беше възстановено съвсем навреме - тази вода се ползва от поне 15-20 балнеобази, хотели, десетки къщи за гости, но и за геоцентрала за осигуряване отоплението на сградата на Общината, детската гадина, училищата, социални обекти. Това стана преди зимата, благодарение на професионализма и експертната работа на нашата компания.

От Българска Асоциация по Подземни Води също високо оцениха нашата работа и публикуваха видео с резултата от успешния ремонт: